Przedstawiam przepis na królową dzisiejszego dnia....szarlotkę. Ten przepis jest nieco inny od tradycyjnych, dlatego gorąco zachęcam do skorzystania z niego.:) Mam nadzieję, że szarlotka z tego przepisu nie raz będzie królować na waszych stołach :)
Składniki na ciasto:
3 szklanki maki 2 łyzeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
6 jajek kostka margaryny
Składniki na nadzienie:
1 kg jabłek
ok łyżka cukru
ok łyżka cynamonu
Piana z białek z dodatkiem 1 szklanki cukru
Wykonanie:
Połączyć razem wszystkie składniki na ciasto, oddzielając żółtka od białek, które posłużą nam do ubicia piany. Następnie 3/4 ciasta wstawić do lodówki a 1/4 do zamrażalnika na około 20-30 min. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na dużych oczkach, dodać cukier oraz cynamon, dokładnie wymieszać, poczekac 10 min. i odcisnąc sok z jabłek. Blachę wysmarować margaryną, wyłożyć 3/4 ciasta na blachę i podpiec 10 min. w temp. 180 st. C. Ubić panę z białek z dodatekiem 1 szklanki cukru. Następnie na ciasto wyłożyć jabłka i ubitą pianę z białek i na to potrzeć na grubych oczkach resztę ciasta z zamrażalnika. Piec przez około 40 min. w temp. 180 st. C. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz