wtorek, 6 listopada 2012

Pudding czekoladowy

Smakowite danie pochodzące z Anglii

Składniki:
110 g cukru
80 g masła
60 g kakao
210 g mąki
1/3 szklani pokruszonej czekolady
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soku z cytryny
bita śmietana
2 jajka
1 szklanka posiekanych fig

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem. dodać 2 jajka, ekstrakt z wanilii i zmiksować. Wsypać kakao i wymieszać. Czekoladę połączyć z sodą, mąką, sokiem z cytryny i solą. Całość dodawać na przemian z maślanką do masy jajecznej. Zmiksować,  figi i wymieszać. Pudding przełożyć do 6 natłuszczonych małych foremek lub 1 dużej. Piec w temp. 180 st. C. ok 35 min. ( w dużej formie ok. 1 godz.) Podawać z bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz