Wspaniale wygląda i naprawdę wyśmienicie smakuje. Błyskawicznie zniknie z talerzy..!
Składniki:
200 g cukru pudru
2 opakowania galaretki np pomarańczowej
250 g masła
500 g mąki
kilka kropli olejku rumowego
1 szklanka mleka
7 łyżeczek powideł lub konfitury
2 jajka
1 łyżka kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
5 łyżek bakalii
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i zimne masło. Posiekać nożem, wsypać cukier puder, wbić jajka i zagnieść ciasto. Podzielić je na pół, wylepić 2 formy i piec na złoty kolor w temp. 180 st. C. Mleko zagotować i ostudzić. Jeden (jeszcze ciepły placek) rozkruszyć i utrzeć z kakao, bakaliami, olejkiem oraz mlekiem. Drugi placek posmarować konfiturą, przykryć masą i schłodzić. Galaretkę przygotować w 3/4 wody podanej na opakowaniu. Tężejącą wylać ina wierzch ciasta i schłodzić.
A tak prezentuje się placuszek.. prawda, że wygląda smakowicie?:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz