To nie tylko pyszne powidła, ale i aromatyczne.. ich zapach roznosi się po całym mieszkaniu...
Składniki:
1 kg jabłek
1 kg drobnego cukru
laska wanilii
sok z cytryny
Jabłka należy umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, a nastepnie pokroić w cienkie plastry. Tak ptzygotowane jabłka skrapia się sokiem z cytryny.
W tym momencie plastry układamy warstwami w rondelku, przesypujemy cukrem i pokrojoną wanilią. Zostawiamy tak na cały dzień.
Następnego dnia gotujemy na bardzo małym ogniu, tak aby cukier się rozpuścił, ale nie przypalił. . kiedy syrop tak wytworzony ma złoty kolor zwiększamy płomień i smażymy potrząsając rondlem.
Smażymy 3 razy po 10 min. z godzinnymi przerwami.
Gorąca konfiturę przekładamy do słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz