sobota, 3 listopada 2012

Jabłka w syropie z wanilii

To nie tylko pyszne powidła, ale i aromatyczne.. ich zapach roznosi się po całym mieszkaniu...

Składniki:
1 kg jabłek
1 kg drobnego cukru
laska wanilii
sok z cytryny

Jabłka należy umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, a nastepnie pokroić w cienkie plastry. Tak ptzygotowane jabłka skrapia się sokiem z cytryny.

W tym momencie plastry układamy warstwami w rondelku, przesypujemy cukrem i pokrojoną wanilią. Zostawiamy tak na cały dzień.

Następnego dnia gotujemy na bardzo małym ogniu, tak aby cukier się rozpuścił, ale nie przypalił. . kiedy syrop tak wytworzony ma złoty kolor zwiększamy płomień i smażymy potrząsając rondlem.

Smażymy 3 razy po 10 min. z godzinnymi przerwami.

Gorąca konfiturę przekładamy do słoików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz