Oprócz szeregu ciast pyszne są także domowe konfitury i soki, o których niewielu ludzi wie:) oto jedna z niesamowitych konfitur z ...... pigwy:)
Składniki;
1 kg owoców pigwy
1,5 kg cukru
400 g. wywaru z gotowanej pigwy
Wykonanie;
1. Owoce umyć, obrać, pokroić w niezbyt cienkie plasterki, usunąć pestki, pozostawiając przegródki gniazd nasiennych.
2. Włożyć do naczynia, zalać zimna wodą, tak by były przekryte. Gotować do miękkości.
3. Wyjąc ostrożnie łyżką cedzakową, pozostały wywar przecedzić.
4. Z 400 g. wywaru i cukru przygotować syrop, do wrzącego włożyć ugotowane krążki pigwy, smażyć przez 20-25 min., zdjąć z ognia, pozostawić w syropie na 2-3 godz.
5. Następnie smażyć owoce, aż będą szkliste, podczas smażenia zdejmować powstająca piane.
6. Przełożyć do słoików, ostudzić, zamknąć.
Dobra rada:
pigwy są świetnym, aromatycznym dodatkiem do zimowych herbat, (nie należy już ich słodzić)... oraz do deserów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz