sobota, 3 listopada 2012

Delicja


Przepis jak najbardziej znany, aczkolwiek ciasto jest tak pyszne, że nie może go zabraknąć na naszym blogu...:) dzieciaki uwielbiają delicje... 

Składniki:
 Ciasto I:
- 7 jajek
- jedna szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao

Ciasto II:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia

Masa:
- 1/2 l. mleka
- 2 budynie waniliowe
- kostka masła
- 2-3 łyżki cukru
- czerwona galaretka

Polewa czekoladowa

Wykonanie:
1. Ciasto I: ubijamy piane z białek  ubijając  dodajemy kolejno cukier, żółtka, mąkę  proszek do pieczenia i kakao. pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 stop. Upieczone ciasto przekrawamy na dwie części. Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu.

2. Ciasto II: ubijamy piane z białek  dalej ubijając, dodajemy cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. pieczemy ok. 30 min. w temp. 160 stop. w upieczonym cieście wykrawamy szklanka dziurki.

3. Masa: na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru. Studzimy. masło ucieramy, dodając stopniowo budyń.

4. Przekładanie: na ciasto kakaowe wykładamy połowę masy. przykrywamy plackiem z dziurkami. dziurki zalewamy gęstniejącą galaretką. Rozsmarowujemy drugą połowę masy i przykrywamy plackiem kakaowym. polewamy polewą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz