piątek, 2 listopada 2012

Ciasto z kawową pianką

Ten przepis dostałam od mojej koleżanki, która tak jak ja uwielbia piec słodkości. Placek jest naprawdę smaczny dlatego w 100 % mogę polecić ten przepis.
Ciasto składa się wielu składników, oraz wymaga dłuższego czasu przygotowania, jednak doznania smakowe wszystko wynagrodzą:)


Składniki na 16 porcji:
5 jajek
10 łyżek cukru'
2 łyżki mąki pszennej                                                           
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżeczek żelatyny
4 i 1/2 szklanki mleka
200 g masła
2 opakowania budyniu śmietankowego
4-5 łyżek spirytusu
5-7 łyżek kawy cappucino
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 opakowania "Śmietan-fiksu"
30 gram gorzkiej czekolady

Wykonanie:
1) Białka ubić z 6 łyżkami cukru i zmiksować z żółtkami. Połączyć z mąkami, kakao i proszkiem do pieczenia, ciasto przelać do formy wyłożonej papierem śniadaniowym i piec 30 min w tem. 175 stopni Celsjisza.
2)Budyń ugotować z połowy mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru, po czym ostudzić i zmiksować z masłem oraz 2 łyżkami spirytusu na gładki krem.
3)Resztę mleka zagotować, po czym wymieszać z cappucino. Ostudzić i ubić ze"Śmietan-fiksami", Żelatynę rozpuścić w garnku w wrzątku i połaczyć z masą.
4)Kawę rozpuszczalną zalać 125 ml wrzątku i wymieszać. Następnie starannie połączyć 2-3 łyżkami spirytusu.Biszkopt nasączyć przygotowanym ponczem.
5)Na biszkopcie rozsmarować masę budyniową, a następnie szybko nałożyć krem kawowy. Przygoptowane ciasto chłodzić w lodówce ok. 2 godzin.
6) Gorzką czekoladę potrzeć na tarce i posypać nią wierzch ciasta. Deser wstawić do lodówki na całą noc.

Gorąco polecam i życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz