sobota, 3 listopada 2012

Usta Adama

Ciasto to wybrała siostrzenica mojego chłopaka - Wiktoria:) Kiedy na jej życzenie upiekłam Usta Adama stwierdziła, że są przepyszne:) dzieci nie kłamią....

Składniki:

2 paczki okrągłych biszkoptów
powidła najlepiej śliwkowe

Ciasto: I
margaryna
1/2 szkl. cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek wody 
6 jajek
1,5 szkl. maki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
budyń 
1/2 l. mleka
6 łyżek cukru
3 żółtka
łyzka maki
kostka margaryny

Polewa:
1/2 margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
5 łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżka żelatyny

Przygotowanie;

1. Ciasto: biszkopty smarujemy powidłami, łączymy ze sobą i układamy rzędami na blaszce. Margarynę  cukier,  kakao i wodę gotujemy 5 min. Studzimy, dodajemy jajko i 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy i mieszamy z ciastem. Zalewamy biszkopty i pieczemy w temp. 180 stop., ok. 35 min. 

2. Krem: budyń, cukier, żółtka i mąkę rozcieramy w garnku i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy, aż zgęstnieje, a zimny ucieramy z margaryną. 

3. Polewa: margarynę, cukier, kakao, śmietanę zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i dodajemy do polewy. Mieszamy. Ostudzone ciasto smarujemy kremem i polewamy chłodną polewą. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz