środa, 14 listopada 2012

Babka z makiem

Mięciutka i wilgotna. Znika w mgnieniu oka.. Ciasto jest proste w wykonaniu a przede wszystkim tanie, dlatego z przyjemnością je polecam :)

Składniki:
200 g cukru
2 szklanki mąki + 1 łyżka
1 szklanka maku
1 szklanka mleka
4 jajka
250 g masła
2 łyzeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1/2 szklanki ulubionych bakali

Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Miksując, dodawać 2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia oraz wlewać mleko i aromat. Wsypać suchy mak. Białka ubić na sztywno, a bakalie obtoczyć w reszcie mąki. Do masy makowej dodać białka oraz bakalie i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia (keksówkę) wysmarować tłuszczem, posypać mąką i wlać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 50-60 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz