środa, 14 listopada 2012

Aromatyczny keks

Swój niesamowity smak zawdzięcza syropowi rumowemu. Tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole

Składniki:
200 g masła
150 g kandyzowanych owoców
1 opkakowanie cukru wanilinowego
300 g mąki + 1 łyżka
4 jajka
1 łyżka soku z pomarańczy
2 opakowania skórki z pomarańczy
250 g cukru + 6 łyżek
125 ml rumu + 2 łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g orzechów włoskich

Wykonanie: 
Masło utrzeć z 250 g cukru i cukrem wanilinowym. Mieszając, dodawać żółtka i 300 g mąki z proszkiem do pieczenia. Wsypać posiekane orzechy, oprószone mąką owoce (część odłożyć) oraz skórkę pomarańczową. Wlać 125 ml rumu, połączyć i dodać pianę z białek. Piec ok. 1 godz. w temp. 180 st. C. Z reszty cukru, rumu, 2 łyżek wrzątku i soku z pomarańczy zrobić syrop, polać ciasto i posypać owocami.

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz