piątek, 11 stycznia 2013

Sernik z pomarańczami

Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszny sernik z pomarańczami:)

Składniki:

- 100 g pierników rumowych,
- 80 g masła,
- 100 g sucharów,
-  100 g twarogu (kostka),
- 259 g drobnego cukru,
- ok 80 ml soku pomarańczowego,
- 5 jajek,
- 2 torebki budyniu waniliowego,
- 2 małe pomarańcze,
- 100 g marmolady morelowej,
- cukier puder.

Przygotowanie:

1) Pierniczki rozkruszyć na drobne kawałeczki, zaś suchary roztłuc przy pomocy wałka do ciasta. Wsypać razem do misy i zalać roztopionym (schłodzonym) masłem. Dobrze ugnieść masę, wylepić nią dno i bok wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Twaróg (najlepiej półtłusty) dobrze rozgnieść widelcem, wymieszać z cukrem, sokiem pomarańczowym, jajkami i proszkiem budyniowym. Masę nałożyć na spód ciasteczkowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. Piec ok 60 min. Schłodzić.
2) Pomarańcze obrać, pozbawić białej błonki, pokroić w plastry. Marmoladę podgrzać. Schłodzony sernik posmarować marmoladą i udekorować plastrami pomarańczy, zostawiając na obwodzie krawędź o szerokości 2 cm. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego:):)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz