Piernik
Smaczne
i proste ciasto !! Polecam.
Składniki:
- 2 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- 250 ml wody,
- ½ szklanki cukru,
- 125 ml kwaśnej śmietany (18%),
- 1 łyżeczka sody,
- przyprawa do pierników,
- 500 g mąki.
Przygotowanie:
Skarmelizować
na patelni cukier i rozrobić odrobiną gorącej wody. Miód z cukrem zagotować,
dodać karmel, przelać do donicy i ucierać. Gdy trochę przestygnie, wbić jajko,
dodać śmietanę rozmieszaną z sodą, mąkę, przyprawę korzenną oraz szczyptę soli.
Przełożyć ciasto do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką podłużnych blaszek i
piec około 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Im
starszy tym lepszy. To arcypolskie ciasto można przechowywać miesiącami, jeśli
jest trzymane w szczelnie zamkniętej puszce tak, by nie obeschło.
Smacznego
!
Polecamy
również przepis na pyszną bajaderkę :)
W składnikach nie podajesz ilości miodu.
OdpowiedzUsuń