poniedziałek, 14 stycznia 2013

Przepyszny i tani Piernik :)



Piernik


Smaczne i proste ciasto !! Polecam.
 

Składniki:

  • 2 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 250 ml wody,
  • ½ szklanki cukru,
  • 125 ml kwaśnej śmietany (18%),
  • 1 łyżeczka sody,
  • przyprawa do pierników,
  • 500 g mąki.

Przygotowanie:
Skarmelizować na patelni cukier i rozrobić odrobiną gorącej wody. Miód z cukrem zagotować, dodać karmel, przelać do donicy i ucierać. Gdy trochę przestygnie, wbić jajko, dodać śmietanę rozmieszaną z sodą, mąkę, przyprawę korzenną oraz szczyptę soli. Przełożyć ciasto do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką podłużnych blaszek i piec około 40 minut w temperaturze 160 stopni.

Im starszy tym lepszy. To arcypolskie ciasto można przechowywać miesiącami, jeśli jest trzymane w szczelnie zamkniętej puszce tak, by nie obeschło.

Smacznego !

Polecamy również przepis na pyszną bajaderkę :)














1 komentarz: