środa, 16 stycznia 2013

Gruszki w sosie czekoladowym

Składniki:
6 gruszek
3 lampki różowego wina
1 cytryna
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
4 goździki
polewa czekoladowa
2 łyżki koniaku
2 łyżki śmietany

Przygotowanie:  
Gruszki obrać (zostawić ogonki). Następnie ustawić je w wysokim garnku. Wlać różowe wino, obraną skórkę z cytryny oraz sok z 1 cytryny. Wsypać cynamon, brązowy cukier, goździki. Dolać tyle wody, by gruszki były w całości zakryte. Gotować ok. 20 min.
Polewę roztopić w kąpieli wodnej. Następnie wlać ją do rondelka. Dodać koniak i śmietanę. Dobrze wymieszać. Ugotowane gruszki wyjąć z zalewy i każdą ułożyć na małym talerzu.Przed podaniem polać polewą. Gruszki dobrze komponują się z lodami waniliowymi. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Przyrządziłem dzisiaj na deser i było fantastyczne !

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy za pozytywny komentarz :) Polecamy także inne przepisy

    OdpowiedzUsuń