czwartek, 17 stycznia 2013

BABECZKI

Pyszny, tani i szybki przepis na babeczki:)

 

Składniki:

- 6 jabłek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 szklanka cukru,
- 3 opakowania galaretki cytrynowej,
- 500 ml śmietany 30 proc.,
- 2 opakowania śmietan-fix,
- 3 łyżki wody,
- gotowane kruche spody do babeczek,
- owoce i listki czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie:

Jabłka obierz i pozbaw gniazd nasiennych, następnie pokrój je w kosteczkę ok. 5 mm.
Na dno garnka wlej wodę, włóż jabłka, dodaj sok z cytryny, wsyp cukier i gotuj na wolnym ogniu ok 10 min., ciągle mieszając.
Do gorących jabłek wsyp galaretki i mieszaj, aż się rozpuszczą. Odłóż 5 łyżek d dekoracji.
Śmietanę ubij na sztywno ze śmietan fixem. Dodaj przestudzone jabłka z galaretką i delikatnie wymieszaj.
Tak przygotowanym nadzieniem napełnij spody babeczek. Każde ciastko udekoruj owocami oraz czekoladowymi listkami. Możesz też dodać listki melisy lub mięty. Najlepiej smakują schłodzone.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz