czwartek, 24 stycznia 2013

GOFRY POZNAŃSKIE





Stary i sprawdzony przepis na przepyszne gofry :) oczywiście zawsze można zrobić z połowy porcji..

Składniki:
1 kg mąki
2 szklanki cukru
1 kostka margaryny
11 jaj
2 szklanki mleka
200 g słoniny
5 łyżeczek proszku do pieczenia
cukier waniliowy
dżem, cukier puder, polewy, bita śmietana według uznania

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, jajka, mleko, proszek do pieczenia. Wyrobić jednolite ciasto. Do wypieku najlepiej użyć specjalnej elektrycznej gofrownicy ( najlepsze są te używane przez nasze babcie :). Gofrownicę przed użyciem do wypieku należy nagrzać przez 10 min, a następnie otworzyć i posmarować kawałkiem słoniny. Nałożyć ciasto i piec około 5 min na złoty kolor. Gotowe wafle podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz