źródło fot. http://asexuality.org/ |
Przedstawiałam już przepis na przepyszny tort czekoladowy z bananami, w takim razie dziś podam przepis na inny równie dobry torcik - orzechowy. Prawdziwa pyszotka:)
Składniki:
Ciasto:
10 jajek
20 łyżek cukru
30 dag orzechów włoskich
3,5 łyżki bułki tartej
Krem:
1/5 kg cukru
szklanka mleka
20 dag orzechów włoskich
kostka margaryny
Przygotowanie:
Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Następnie ubijamy pianę z białek i dodajemy do utartych żółtek delikatnie mieszając. Wsypać do ciasta zmielone (lub rozbite) orzechy i bułkę tartą. Wszystko razem bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę wysmarowaną margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej. Wkładamy do nagrzanego, ale nie gorącego piekarnika - pieczemy ok 60 min
Krem: Cukier i mleko gotujemy na małym ogniu przez 30 min, mieszając od czasu do czasu. Przygotowanym tak lukrem zalewamy orzechy, wcześniej sparzone. Kilka odkładamy do dekoracji. Do masy dodajemy margarynę i miksujemy aż masa stanie się jednolita.
Ciasto dzielimy na pół, przekładamy kremem i dekorujemy orzechami. Ślicznie wygląda udekorowany polewą czekoladową - przepis również na blogu.
Orzechowa pycha:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz