wtorek, 4 grudnia 2012

Serniko-orzechowiec



Składniki na ciasto:
1/2 kg margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
10 dag margaryny2 jajka
2 łyżki miodu
Masa twarogowa:
1kg mielonego twarogu
2 szklanki cukru
25 dag margaryny
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka
2 cukry waniliowe
Masa orzechowa:
3 łyżki miodu
35 g niesolonych orzeszków ziemnych
15 dag masła
1/2 szklanki cukru

Wykonanie:
1) Ciasto: margarynę roztapiamy na patelni, wlewamy miód, mieszamy. Studzimy. Mąkę mieszamy  z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Wbijamy jajka i wlewamy margarynę z miodem. Zagniatamy ciasto, dzielimy na pół. Pieczemy 2 pplacki po ok 20 min. w temp. 200 st. C. Odstawiamy do wystygnięcia.
2) Masa twarogowa: mieszając roztapiamy margarynę z cukrami, a następnie stopniowo dodajemy twaróg. Podgrzewamy kilka minut. Wlewamy mleko wymieszane z mąką i rozkłócone jajka. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Wylewamy na spód ciasta, przykrywamy 2 plackiem. Studzimy.
3) Masa orzechowa: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy miód, cukier i orzeszki. Smażymy na małym ogniu ok. 5 min. Masę wylewamy na wierzch ciasta.

Przypominamy także o przepisie na pyszny placek Bajaderka :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz