niedziela, 9 grudnia 2012

pyszne pączki na mroźne wieczory :)



Pączki


 
Pyszne a przede wszystkim tanie i słodkie pączki :)  zasmakują każdemu :)

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 500 ml mleka,
  • 100 g drożdży,
  • 6 żółtek,
  • 100 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 100 g margaryny,
  • 50 ml rumu lub spirytusu,
  • 1 cytryna,
  • ½ laski startej wanilii,
  • Sól,
  • 400 g konfitur z róży,
  • 1,5 l oleju do smażenia,
  • cukier puder do posypania.



Przygotowanie:

  1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 150 ml ciepłego mleka i 200 g mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  2. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka utarte z jajkiem, cukrem oraz resztą mąki i mleka, rum lub spirytus, skórkę i sok z cytryny, wanilię, szczyptę soli.
  3. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odstawiać od ręki. Dodać roztopioną margarynę, ponownie wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  4. Nabierać łyżką po 40 g ciasta i natłuszczonymi palcami formować krążki. Na środek każdego krążka nałożyć ½ łyżeczki osączonych konfitur i zlepiać ciasto, formując kule. Układać je zlepioną stroną do dołu na stolnicy posypanej mąką, zachowując odstępy miedzy pączkami. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  5. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić kawałek ciasto na próbę. Jeśli natychmiast wypłynie i zrumieni się, temperatura tłuszczu jest odpowiednia. Pączki wkładać do tłuszczu zlepieniem do dołu i smażyć na średnim ogniu. Gdy się zrumienią od dołu, odwrócić i dosmażyć.
  6. Pączki wyjąć i osączyć z tłuszczu. Przełożyć na półmisek, posypać cukrem pudrem lub polukrować i posypać posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową.


SMACZNEGO !!
 

Prosimy o komentowanie naszych przepisów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz