Pączki
Pyszne a przede wszystkim tanie i słodkie pączki :) zasmakują każdemu :)
Składniki:
- 1 kg mąki,
- 500 ml mleka,
- 100 g drożdży,
- 6 żółtek,
- 100 g cukru,
- 1 jajko,
- 100 g margaryny,
- 50 ml rumu lub spirytusu,
- 1 cytryna,
- ½ laski startej wanilii,
- Sól,
- 400 g konfitur z róży,
- 1,5 l oleju do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 150 ml ciepłego mleka i 200 g mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka utarte z jajkiem, cukrem oraz resztą mąki i mleka, rum lub spirytus, skórkę i sok z cytryny, wanilię, szczyptę soli.
- Wyrabiać ciasto, aż zacznie odstawiać od ręki. Dodać roztopioną margarynę, ponownie wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
- Nabierać łyżką po 40 g ciasta i natłuszczonymi palcami formować krążki. Na środek każdego krążka nałożyć ½ łyżeczki osączonych konfitur i zlepiać ciasto, formując kule. Układać je zlepioną stroną do dołu na stolnicy posypanej mąką, zachowując odstępy miedzy pączkami. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
- W rondlu rozgrzać olej i wrzucić kawałek ciasto na próbę. Jeśli natychmiast wypłynie i zrumieni się, temperatura tłuszczu jest odpowiednia. Pączki wkładać do tłuszczu zlepieniem do dołu i smażyć na średnim ogniu. Gdy się zrumienią od dołu, odwrócić i dosmażyć.
- Pączki wyjąć i osączyć z tłuszczu. Przełożyć na półmisek, posypać cukrem pudrem lub polukrować i posypać posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową.
SMACZNEGO
!!
Prosimy o komentowanie naszych przepisów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz