sobota, 22 grudnia 2012

cynamonowe kruszynki



Są bardzo smacznie i idealnie nadają się na zbliżające święta :)

Składniki na ok. 30 sztuk.
200 g masła
100 g białego cukru 
70 g brązowego cukru
320 g mąki
j jako
15 cukru cynamonowego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki sody

Wykonanie:
1) 200 g masła utrzeć ze wszystkimi cukrami na puszystą masę. Dodać jajko, ekstrakt z wanilii i całość wymieszać. Następnie wsypać mąkę przesianą z sodą oczyszczoną oraz cynamonem i zagnieść ciasto. Owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 1 godziny.
2) Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i za pomocą okrągłej foremki wykrawać ciastka. Piec ok 10-15 min. w temp. 170 st. C

Dobra rada:
Aby ciasteczka miały bardziej korzenny smak, dodaj do nich imbir i mielone goździki.

Przypominamy także o przepisie na pyszny placek bajaderka :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz