niedziela, 9 grudnia 2012

Ciasto z bezową pierzynką:)

W ten piękny zimowy dzień zapraszam was do wypróbowania przepisu na bezową pierzynką:):):)






SKŁADNIKI:

- 125 g masła,
- 100 g cukru,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- 200 g mąki tortowej,
- 1/2 torebki proszku do pieczenia,
- 500 g śliwek,
- tłuszcz i mąka krupczatka do formy,

BEZA:
- 2 białka,
- 60 g cukru pudru,
- 1 łyżka soku z cytryny.

PRZYGOTOWANIE:

1) Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami na krem. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy maślanej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a pod koniec ostrożni wmieszać pianę z białek.
2) Ciasto przenieść na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką krupczatką. Śliwki opłukać, wytrzeć, przepołowić, pozbawić pestek, ewentualnie pokroić w plastry. Porozkładać je na cieście przekrojoną stroną do góry. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 30 min.
3) Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Przełożyć ją do worka cukierniczego z okrągłą końcówką. Na wierzch podpieczonego ciasta wyciskać kopczyki z piany z białek. Ciasto dopiekać jeszcze ok. 20 min. w 150 st. Wystudzić w formie.

Zapraszam i życzę smacznego:):)

Proszę o komentowanie naszych przepisów:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz