niedziela, 25 listopada 2012

Szybka tarta biszkoptowa:)

Zapraszamy do wypróbowania szybkiego, łatwego i taniego przepisu:)

SKŁADNIKI:

- 2 jajka,
- 7,5 dag cukru,
- 5 dag mąki pszennej,
- 2,5 dag mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka  proszku do pieczenia,
- 2-3 łyżki kwaskowej konfitury,
- 3-4 owoce kiwi,
- tłuszcz i mąka do formy,
- melisa do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:

1) Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosypać cukier. Pianę z białek delikatnie połączyć z żółtkami. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, porcjami wsypywać do masy jajecznej, wymieszać łyżką.
2) Formę do pieczenia tarty wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Piec 10-15 min.
3) Biszkopt najpierw lekko przestudzić w formie, następnie ostrożnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Schłodzone ciasto posmarować kwaskową konfiturą. Owoce kiwi obrać, pokroić w plasterki, gęsto ułożyć na wierzchu tarty. Ciasto udekorować świeżymi listkami melisy cytrynowej.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz