niedziela, 25 listopada 2012

Roladki z kremem twarogowym:)

Pyszne..................:)

SKŁADNIKI:

- 8 żółtek,
- 100 g drobnego cukru,
- 5 białek,
- 50 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- cukier puder,

KREM:

- 3 płaty żelatyny,
- 200 g tłustego twarogu,
- 100 g drobnego cukru,
- 6 łyżek soku z cytryny,
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
- 2 białka,
- 2 owoce.

PRZYGOTOWANIE:

1) Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka dobrze utrzeć z 50 g drobnego cukru. Białka ubić ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na sztywną pianę. Pianę ostrożnie wmieszać do masy żółtkowej. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do masy jajecznej i lekko przemieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto, wyrównać wierzch plastikową łopatką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Piec około 10 min. Biszkopt przełożyć na posypaną cukrem ściereczkę. Usunąć pergamin, ciasto ze ściereczką ciasno zrolować.
2) Płaty żelatyny namoczyć w małej ilości zimnej wody. Gdy nasiąknie, rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Twaróg z cukrem, sokiem i otartą skórką z cytryny robić na gładką masę- najlepiej rękami. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie wymieszać do tężejącej masy twarogowej.
3) Owoce obrać, pokroić w większe cząstki. Biszkopt rozwinąć. Rozsmarować na nim krem twarogowy, poukładać cząstki owoców, całość zwinąć  w roladę. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz