piątek, 9 listopada 2012

Sernik ucierany

Tradycyjny, pachnący sernik, to idealny poczęstunek na wszelkie rodzinne spotkania. Babcia piekła taki sernik na święta Bożego Narodzenia oraz Wielkanoc, ale na takie słodkości możemy sobie pozwolić nie tylko w te szczególne dni :)

Składniki:
3 kg sera białego
2 opakowania kisielu cytrynowego lub 2 opakowania budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki
10-12 jajek
2 szklanki cukru
2 kostki margaryny
dowolne bakalie do smaku  

Wykonanie:
1) Jajka rozbić, oddzielając żółtka od białek. Ser utrzeć z margaryną. Następnie dodać po 1 żółtku, ciągle mieszając.
2) Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo wsypywać cukier, wciąż ubijając. Do masy serowej dodać proszek budyniowy lub kisiel i bardzo dokładnie wymieszać.
3) Pianę ubitą z białek połączyć z serem, po czym dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec w temp. ok. 170 st. C. przez 90-120 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz