Kolorowe babeczki cieszą oko i podniebienie :)
Babeczki dobre na każdą okazje gorąco polecamy !:)
Składniki na ciasto:
500 g mąki
300 g margaryny
150 g cukru pudru
3 żółtka
sól
tłuszcz do posmarowani foremek
Krem:
150 g masła
2 żółtka 80 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/2 opakowania homogenizowanego serka waniliowego
owoce do dekoracji
Wykonanie:
1)
8 foremek do babeczek natłuścić. Z mąki, margaryny, cukru pudru, żółtek
i odrobinę soli zagnieść ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm. Placek
ciasta nawinąć na wałek i rozwinąć na rozstawione obok siebie foremki.
Przewałkować przez nie ciasto. Lekko wcisnąć je palcami do foremek.
Resztę ciasta odciąć.
2) Foremki ustawić na blaszce i piec 20 min.
w temp.250 st. C. Po wyjęciu ułożyć je na stolnicy dnem do góry, aby po
wystudzeniu babeczki łatwo wysunęły się z foremek.
3) Masło
utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami i cukrem wanilinowym, dodając po
łyżeczce serka waniliowego. Każdą babeczkę wypełnić kremem i udekorować
owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz