Na słodko mogę polecić również Pierożki serowo- wiśniowe, przygotowanie ich zajmie nam około 45 minut.
Do ciasta będziemy potrzebować:
Do nadzienia będziemy potrzebować:
- 40 dag tłustego twarogu,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki masła,
- 6 łyżek cukru,
- 15 dag mrożonych wiśni,
- cukier puder do posypania.
Aby zrobić ciasto należy:
1. 1. Przesiać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli.
2. 2. Następnie dodać miękkie masło, posiekać. Dodać śmietanę, cukier i żółtka i szybko zagnieść ciasto. 3. Uformować kulę i wstawić na 30 minut do lodówki.
Natomiast aby zrobić nadzienie:
1. 1. Wsypać wiśnie do rondla, posypać 2 łyżkami cukru, podlać niewielka ilością wody i gotować około 10 minut, mieszając aż płyn odparuje.
2. 2. Następnie żółtka utrzeć z masłem i cukrem i wymieszać z twarogiem. Dodać wiśnie i wymieszać. ciasto należy rozwałkować i wyciąć szklanką krążki. Na każdym ułożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Pierożki piec około 30 minut w temperaturze 200ᵒC. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz