czwartek, 8 listopada 2012

Serowo-wiśniowe pierożki


 

Na słodko mogę polecić również Pierożki serowo- wiśniowe, przygotowanie ich zajmie nam około 45 minut.
Do ciasta będziemy potrzebować:
  • 1 i ¾ szklanki mąki,
  • ¾ kostki masła,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 2 żółtka,
  •  łyżeczka cukru,
  • szczypta soli.
Do nadzienia będziemy potrzebować:
  • 40 dag tłustego twarogu,
  •  2 żółtka,
  • 2 łyżki masła,
  • 6 łyżek cukru,
  • 15 dag mrożonych wiśni,
  • cukier puder do posypania.
Aby zrobić ciasto należy:
1.      1. Przesiać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli.
2.      2. Następnie dodać miękkie masło, posiekać. Dodać śmietanę, cukier i żółtka i szybko zagnieść ciasto.        3. Uformować kulę i wstawić na 30 minut do lodówki.
Natomiast aby zrobić nadzienie:
1.      1. Wsypać wiśnie do rondla, posypać 2 łyżkami cukru, podlać niewielka ilością wody i gotować około 10 minut, mieszając aż płyn odparuje.
2.     2.  Następnie żółtka utrzeć z masłem i cukrem i wymieszać z twarogiem. Dodać wiśnie i wymieszać. ciasto należy rozwałkować i wyciąć szklanką krążki. Na każdym ułożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Pierożki piec około 30 minut w temperaturze 200ᵒC. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz