czwartek, 8 listopada 2012

Pieczone banany



Na pewno każdy z Was zajadał się pieczonymi jabłkami, ale równie dobre mogą okazać się Pieczone banany-  ich przygotowanie zajmie nam zaledwie 10 minut.
Na 6 porcji będziemy potrzebować:

  •  6 bananów,
  •  5 łyżek brązowego cukru trzcinowego,
  •  szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  •  2 łyżki soku z cytryny,
  •  4 łyżki masła,
  •  12 herbatników,
  •  3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  •  oraz łyżkę posiekanych orzechów arachidowych.

Banany należy obrać, pokroić na połówki, a następnie każdą przekroić wzdłuż. Skropić sokiem z cytryny i posypać równomiernie brązowym cukrem trzcinowym z mieloną gałką muszkatołową. Do mocnego woreczka foliowego włożyć herbatniki, pokruszyć na drobne kawałki wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do mięsa. Następnie stopić masło w rondelku, dodajemy pokruszone herbatniki oraz posiekane orzechy laskowe i arachidowe i mieszamy. Podgrzewamy razem kilka minut. Kawałki bananów układamy na niewielkiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy maślanką maślano- orzechową. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 ̊C. podajemy gorące.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz