Na pewno każdy z Was zajadał się pieczonymi jabłkami, ale równie dobre mogą okazać się Pieczone banany- ich przygotowanie zajmie nam zaledwie 10 minut.
Na 6 porcji będziemy potrzebować:
- 6 bananów,
- 5 łyżek brązowego cukru trzcinowego,
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki masła,
- 12 herbatników,
- 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- oraz łyżkę posiekanych orzechów arachidowych.
Banany należy obrać, pokroić na połówki, a następnie każdą przekroić wzdłuż. Skropić sokiem z cytryny i posypać równomiernie brązowym cukrem trzcinowym z mieloną gałką muszkatołową. Do mocnego woreczka foliowego włożyć herbatniki, pokruszyć na drobne kawałki wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do mięsa. Następnie stopić masło w rondelku, dodajemy pokruszone herbatniki oraz posiekane orzechy laskowe i arachidowe i mieszamy. Podgrzewamy razem kilka minut. Kawałki bananów układamy na niewielkiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy maślanką maślano- orzechową. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 ̊C. podajemy gorące.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz