Puszyste biszkoptowe ciasto przełożone słodką bitą śmietaną i polane wyśmienitą polewą-doskonałe połączenie! Twoi bliscy będą zachwyceni!
Muuuuuuuuusisz spróbować :)
Składniki:
Ciasto:
120 g mąki pszennej
6 jajek
150 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
500 g słodkiej śmietany (kremówka)
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki cukru
Polewa:
1 puszka masy krówkowej
Wykonanie:
1) Do garnka wbić 6 jajek, wstawić na gaz i miksować, podgrzewając ( garnek ma być ciepły, a nie gorący!). Dodać, sól, 4 łyżki wody oraz cukier i ubijać, aż powstanie puszysta masa, po czym zdjąć z ognia. Wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i połączyć. Ciasto przelać do formy i piec ok. 35 min. w temp. 180 st. C.
2) Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Śmietanę ubić na pianę, pod koniec dodając cukier. Powoli wlewać żelatynę, stale ubijając. Biszkopt przeciąć na pół. Na spód wyłożyć masę i przykryć drugim plackiem. Masę krówkową podgrzewać ok. 15 min w wodzie, wyjąć z puszki i rozsmarować na wierzchu. Smacznego !! :)
Ciasto można posypać uprażonymi orzechami lub migdałami :)
Kolezanki zachwalaja to ciasto, a ja nie mam zelatyny.Co robic? :(
OdpowiedzUsuńNiestety aby pianka była dość sztywna potrzebna jest żelatyna..ewentualnie można dodać śmietan fix, choć z pewnością masa nie będzie po nim tak sztywna....
OdpowiedzUsuń