wtorek, 6 listopada 2012

Ciasto krówka

Puszyste biszkoptowe ciasto przełożone słodką bitą śmietaną i polane wyśmienitą polewą-doskonałe połączenie! Twoi bliscy będą zachwyceni!

Muuuuuuuuusisz spróbować :)

Składniki:

Ciasto:
120 g mąki pszennej
6 jajek
150 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia           
Masa:
500 g słodkiej śmietany (kremówka)
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki cukru
Polewa:
1 puszka masy krówkowej

Wykonanie: 
1) Do garnka wbić 6 jajek, wstawić na gaz i miksować, podgrzewając ( garnek ma być ciepły, a nie gorący!). Dodać, sól, 4 łyżki wody oraz cukier i ubijać, aż powstanie puszysta masa, po czym zdjąć z ognia. Wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i połączyć. Ciasto przelać do formy i piec ok. 35 min. w temp. 180 st. C.
2) Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Śmietanę ubić na pianę, pod koniec dodając cukier. Powoli wlewać żelatynę, stale ubijając. Biszkopt przeciąć na pół. Na spód wyłożyć masę i przykryć drugim plackiem. Masę krówkową podgrzewać ok. 15 min w wodzie, wyjąć z puszki i rozsmarować na wierzchu. Smacznego !! :)


 Ciasto można posypać uprażonymi orzechami lub migdałami :)

2 komentarze:

  1. Kolezanki zachwalaja to ciasto, a ja nie mam zelatyny.Co robic? :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety aby pianka była dość sztywna potrzebna jest żelatyna..ewentualnie można dodać śmietan fix, choć z pewnością masa nie będzie po nim tak sztywna....

    OdpowiedzUsuń