sobota, 24 listopada 2012

Ciasto cappucino

Biszkopt  kakaowy w połączeniu z bezą oraz kremem budyniowo-kawowym.. to jest to gdy chcemy zachwycić gości :) Ciasto jest przepyszne..to ze sklepu nie może się z nim równać :)

Biszkopt:
1,5 szklanki cukru
8 jajek
1 szklanka mąki
4 dag kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
1 szklanka cukru
20 dag wiórków kokosowych
5 białek
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
5 żółtek
budyń śmietankowy bez cukru
3-4 łyżki mąki
3/4 szklanki cukru
cukier wanilinowy
1,5 kostki masła
4 saszetki rumowej kawy cappucino
kieliszek wódki
Polewa czekoladowa 

Wykonanie:
1) Biszkopt: jaja ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek i kakao. Pieczemy ok 35 min. w 170 st. C. Studzimy, przekrawamy na 2 placki.
2) Beza: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Mieszamy z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Wkładamy do wyłożonej pergaminem formy i pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C.
3) Masa: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Wlewamy roztrzepane żółtka wymieszane z pozostałym mlekiem, mąką i budyniem. Gotujemy mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch, wlewamy wódkę. Ucierając, stopniowo dodajemy budyń i kawę.
4) Spód: Spód ciasta smarujemy 1/2 masy. wykładamy placek bezowy, ponownie smarujemy masą i przykrywamy drugim plackiem. Dekorujemy polewą.

Porada: 
Słodycz ciasta możemy przełamać, smarując dolny placek kwaśnym dżemem, albo dodając do masy kilka kropli soku z cytryny.


2 komentarze:

  1. Wiele bardzo ciekawych przepisów tu znalazłam, dziękuje Wam

    OdpowiedzUsuń
  2. My również dziękujemy.. za miłe słowa.. mamy nadzieję, że ciasta i desery z naszych przepisów będą często gościć na Państwa stołach :)

    OdpowiedzUsuń