środa, 31 października 2012

Placek drożdżowy z kruszonką

Ten przepis na placek drożdżowy jest znany od pokoleń stosowała go moja babcia, mama a teraz ja z niego korzystam i choć wypróbowałam wiele przepisów nie znam lepszego.

Składniki na ciasto:
 5 szklanek maki pszennej
1/2 kostki masła
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
40 gram drożdży
1/2 łyżeczki soli
olejek cytrynowy
Kruszonka:
1/2 kostki masła lub margaryny 
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki 
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Zagotować masło z mlekiem, solą i cukrem. Następnie ten płyn wymieszać z 2 szklankami przesianej  mąki. Mieszając stopniowo wbijać żółtka. Dodać uprzednio przygotowany rozczyn drożdżowy ( drożdże rozpuszczone w 4 łyżkach letniego mleka z dodatkiem łyżeczki cukry i łyżki mąki). Całość wyrabiać dodając mąkę. Ciasto musi być luźne . Tak przygotowane ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.  W tym czasie przygotować kruszonkę: Posiekać masło bądź margarynę z cukrem waniliowym i mąką. Ciasto wyrabiać tak, aby było dość twarde i dało się rozkruszyć . Na wyrośnięte, ułożone na blasze ciasto rozkruszyć przygotowaną kruszonkę. Piec na złoty kolor w temp. 170-200 stopni Celsjusza przez 30 min.
 
Placek jest puszysty, pachnący ale najlepsza z niego jest oczywiście słodka kruszonka. Palce lizać!


A tak prezentuje się w całej okazałości  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz