środa, 31 października 2012

Jak na drożdżach...

Oto kilka ciekawych rad i informacji przekazywanych z pokolenia na pokolenie w naszych rodzinach, które pomogą w przygotowaniu pysznego ciasta drożdżowego. Możecie mieć pewność, że efekt będzie murowany! :)

Drożdże to podstawa

Do ciasta drożdżowego najlepiej użyć świeżych drożdży, które najlepiej fermentują w temperaturze 18-35 stopni Celsjusza. Wyższa temperatura może zniszczyć drożdże w rozczynie, zbyt niska hamuje ich rozwój.

Wyrabianie

Ciasto powinno być wyrabiane dość długo, gdyż  powoduje to wydzielanie glutenu, który jest niezbędny do uzyskania odpowiedniej konsystencji wypieku. Ciasto wyrabiane zbyt krótko, po upieczeniu może się nadmiernie kruszyć i rozpadać.

Wyrastanie

Ciasto powinno wyrastać pod przykryciem w ciepłym miejscu.

Pieczenie

Ciasto drożdżowe powinno się piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 170-200 stopni Celsjusza. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że ciasto nie urośnie, będzie suche i popękane. Przy zbyt niskiej temperaturze zaś zrobi się ono blade, zbyt wyrośnięte oraz wilgotne. Ciasto powinno się wyjmować z formy dopiero po ostygnięciu , by z wypieku nie zrobił się zakalec.


Mamy nadzieję, że te porady pomogą wam upiec wspaniałe ciasto drożdżowe, na które przepis znajduje się na naszym blogu w zakładce "z zeszytu babci" 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz