Oto kilka ciekawych rad i informacji
przekazywanych z pokolenia na pokolenie w naszych rodzinach, które
pomogą w przygotowaniu pysznego ciasta drożdżowego. Możecie mieć
pewność, że efekt będzie murowany! :)
Drożdże to podstawa
Do ciasta drożdżowego najlepiej użyć świeżych drożdży, które najlepiej fermentują w temperaturze 18-35 stopni Celsjusza. Wyższa temperatura może zniszczyć drożdże w rozczynie, zbyt niska hamuje ich rozwój.
Wyrabianie
Ciasto
powinno być wyrabiane dość długo, gdyż powoduje to wydzielanie
glutenu, który jest niezbędny do uzyskania odpowiedniej konsystencji
wypieku. Ciasto wyrabiane zbyt krótko, po upieczeniu może się nadmiernie
kruszyć i rozpadać.
Wyrastanie
Ciasto powinno wyrastać pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Pieczenie
Ciasto drożdżowe powinno się piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 170-200 stopni Celsjusza.
Zbyt wysoka temperatura sprawi, że ciasto nie urośnie, będzie suche i
popękane. Przy zbyt niskiej temperaturze zaś zrobi się ono blade, zbyt
wyrośnięte oraz wilgotne. Ciasto powinno się wyjmować z formy dopiero po
ostygnięciu , by z wypieku nie zrobił się zakalec.
Mamy
nadzieję, że te porady pomogą wam upiec wspaniałe ciasto drożdżowe, na
które przepis znajduje się na naszym blogu w zakładce "z zeszytu
babci"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz