środa, 31 października 2012

Ciekawe sposoby na polewy:)

Bardzo lubię kiedy ciasto nie tylko smakuje, ale i ładnie wygląda. Dlatego też uwielbiam zmieniać polewy na swych ciastach:) oto kilka propozycji. jeśli ktoś będzie zainteresowany innymi proszę pisać:)

Polewa miętowa:
1 szkl. cukru pudru, 2 łyzki likieru miętowego.

Cukier puder zmiksuj z likierem i niewielką ilością wody (zbyt duża ilość spowoduje, że roztwór stanie się zbyt rzadki)

Polewa truskawkowa
1 kg truskawek (mogą być mrożone), 3 galaretki truskawkowe

Lekko zamrożone truskawki zmiksuj i włóż do rondla. Wlej szkl. wody i gotuj na małym ogniu, stale mieszając. do gorącej masy wsyp galaretki mieszaj, aż się rozpuszczą. tężejącymi truskawkami polej ciasto:)

Lukier czekoladowy
1/4 szkl mleka, 0,5 szkl cukru, 4 łyzki kakao, 1 łyżka margaryny, 1 aromat pomarańczowy

Mleko podgrzej w rondlu, wsyp cukier, kakao i wymieszaj, aż się rozpuści. potem dodaj margarynę i dalej mieszaj (broń Boże nie gotuj:)) Uzyskaj jednolita masę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz