Składniki:
1 l. jagód ,0,5 kg mąki, 5 jajek, 3/4 szkl. cukru, 1/4 szkl. cukru pudru, kostka margaryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Z mąki, margaryny, cukru pudru i żółtek zagnieć ciasto, które następnie podziel na dwie części. pierwszą wyłóż na blaszkę, zaś drugą zawiń w foli i włóż do zamrażarki. Na ciasto w blaszce wyłóż jagody,a następnie z białek i cukru przygotuj pianę, którą wylej na jagody. Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. piecz 40 min, w 200 stop.
Moja babcia piecze to ciasto zawsze w mroźne dni, wtedy z ciepłym kakao smakuje wyśmienicie Jagody ma zawsze zamrożone. Smak dzieciństwa :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz