Przekładaniec
Przepyszny i tani przekładaniec :) polecam !!!
Składniki:
Na
ciasto:
- 1 kg mąki,
- 40 g drożdży,
- 8 żółtek,
- 370 g masła,
- Trochę cukru,
- Mleka ile zabierze.
Przygotowanie:
Dobrze
wyrobić, zostawić by podrosło. Rozdzielić ciasto na 5 części.
Pierwsze
przełożenie:
- 125 g cukru,
- Sok z 1 cytryny,
- 250 g daktyli,
- 125 g rodzynek,
- 125 g fig.
Przygotowanie:
Daktyle
i figi pokroić, zmieszać z rodzynkami, skropić rumem i zostawić przykryte na
noc. Bakalie wymieszać z pianą z czterech białek.
Drugie
przełożenie:
- ½ kg cukru pudru,
- ½ kg obranych i zmielonych migdałów,
- 6 białek ubitych na pianę,
- Sok z 1 cytryny.
Przygotowanie:
Trzecie
przełożenie: jak drugie, tylko z orzechami plus skórka z cytryny. Czwarte przełożenie:
różne konfitury.
Smacznego.
Zapraszamy
do komentowania naszych przepisów.
Polecamy
przepis na przepyszną bajaderkę oraz ciasto bananowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz