środa, 9 stycznia 2013

przepyszny przekładaniec, zasmakuje każdemu :)



Przekładaniec

 

 Przepyszny i tani przekładaniec :) polecam !!!

Składniki: 

Na ciasto:

  • 1 kg mąki,
  • 40 g drożdży,
  • 8 żółtek,
  • 370 g masła,
  • Trochę cukru,
  • Mleka ile zabierze.

Przygotowanie:
Dobrze wyrobić, zostawić by podrosło. Rozdzielić ciasto na 5 części.

Pierwsze przełożenie:

  • 125 g cukru,
  • Sok z 1 cytryny,
  • 250 g daktyli,
  • 125 g rodzynek,
  • 125 g fig.

Przygotowanie:
Daktyle i figi pokroić, zmieszać z rodzynkami, skropić rumem i zostawić przykryte na noc. Bakalie wymieszać z pianą z czterech białek.

Drugie przełożenie:

  • ½ kg cukru pudru,
  • ½ kg obranych i zmielonych migdałów,
  • 6 białek ubitych na pianę,
  • Sok z 1 cytryny.

Przygotowanie:
Trzecie przełożenie: jak drugie, tylko z orzechami plus skórka z cytryny. Czwarte przełożenie: różne konfitury.

Smacznego.

Zapraszamy do komentowania naszych przepisów.

Polecamy przepis na przepyszną bajaderkę oraz ciasto bananowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz