środa, 21 listopada 2012

Imbirowe pierniczki:

Zapraszamy na pyszne pierniczki w sam raz na świąteczny stół:

SKŁADNIKI:

- 400 g mąki tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 łyżka przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka cacao,
- 180 g miękkiego masła,
- 1 szklanka cukru muscovado,
- 100 g kandyzowanego imbiru,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

PRZYGOTOWANIE:

1) Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, cacao, solą, przyprawą do pieczenia,
2) masło ubij z cukrem na lekką, jasną masę. Dodaj jajko, wanilię i mąkę. Miksuj, aż składniki się połączą. Ciasto będzie dość rzadkie,
3) Imbir drobno posiekaj. Dodaj do ciasta.
4) Ciasto podziel na dwa kawałki. Uformuj krążki o grubości 3 cm, owiń folią i wstaw do lodówki na 20 min.,
5) Zimne ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm. Ciasteczka wycinaj foremkami.
6) Piecz 12 min. w temp. 170 st.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz