Zawsze się udaje, jest bardzo smaczne i oryginalne :)
Składniki:
10 jabłek
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
5jajek
1 łyżeczka sody
80 g suszonych moreli
80 g rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki oleju
100 g orzechów włoskich lub laskowych
tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie:
1)Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zasypać 1 szklanką cukru, po czym dodać rodzynki. orzechy laskowe oraz suszone morele i wymieszać. Odstawić na ok 1 godzinę.
2) trzy szklanki mąki przesiekać z 1 łyżeczką sody oraz 1 łyżeczką proszku do pieczenia dodać do jabłek i wymieszać. 1/2 szklanki oleju wlać do masy, po czym wbić 5 jajek i dokładnie połączyć. Dodać 1 łyżeczkę cynamonu i ponownie wymieszać.
3) Blaszkę starannie wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą. Ciasto piec przez 45 min. w temp. 180 st. C. Następnie odstawić do ostygnięcia. Wierzch można pozostawić suchy albo posypać cukrem pudrem z cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz