wtorek, 20 listopada 2012

Bakaliowiec z orzechami

Wielkimi krokami zbliża się Boże Narodzenie ...w tym szczególnym czasie na naszych stołach będą królować serniki, makowce, pierniki a także ciasta z bakaliami, dlatego chciałabym podzielić się przepisem na smakowity placuszek pełen orzechów, rodzynek oraz wiórków kokosowych z delikatną nutką alkoholu :)

Składniki:
300 g mąki
200 g cukru + 5 łyżek
200 g orzechów włoskich lub laskowych
100 g rodzynek
8 jajek
1/4 szklanki spirytusu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka brzoskwiń
2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
15 delicji o smaku pomarańczowym
1/4 szklanki mocnej kawy

Wykonanie: 
1) Rodzynki sparzyć. Orzechy zemleć. 3 łyżki mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z orzechami, wiórkami kokosowymi i osączonymi rodzynkami. Białka ubić na sztywno. Miksując, stopniowo dodawać 200 g cukru, 3 żółtka i przygotowane wcześniej bakalie. Ciasto wlać do 2 blaszek i wstawić pojedynczo do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 st. C. Piec po ok. 35 min.
2) Brzoskwinie osączyć. Syrop zagotować z 5 łyżkami cukru oraz 1 i 3/4 wody. Budynie wymieszać z resztą mąki i rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Połączyć z pozostałymi żółtkami. Zmiksować i wlać do wrzącego syropu. Mieszając zagotować, po czym ostudzić. Masło ucierać, stopniowo dodając budyń.
3)1 placek bakaliowy posmarować połową kremu. Następnie ułożyć delicje (czekoladą na dół), nasączyć je kawą ze spirytusem i lekko wcisnąć w krem.
4)Kilka łyżek kremu odłożyć, a resztę rozsmarować na ciastkach. Przykryć plackiem i posmarować pozostałym kremem. Wyłożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość polać galaretkami. Wstawić do lodówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz